מדענים צעירים

תלמידי מעלה אדומים ב"תחרות מדענים ומפתחים צעירים בישראל 2023". בתמונה: אגם יוסף, צילום: מוקי שוורץ

תלמידים ממעלה אדומים ישתתפו בתחרות "תחרות מדענים ומפתחים צעירים בישראל 2023". התלמידים הם: אגם יוסף, יותם קנלר ועדי חלמסקי מבית הספר "הרב תחומי עמל תעופה וחלל". שלושת התלמידים חקרו את הטיפול בדלקת סימפונות כרונית ננו רובוטין המורכבים מדנ"א הנושאים תרכובת אינזימים.

התחרות תתקיים בין התאריכים 12-14/03, בניהולו של מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים ובשיתוף משרד החינוך - מנהל החינוך הטכנולוגי והאקדמיה הלאומית הישראלית למדעים. מוזיאון המדע בירושלים מקדיש חלק נכבד מפעילותו במיזמים בינלאומיים, להנחלת חינוך מדעי-טכנולוגי בקרב בני הנוער, קידום מצוינות מדעית והעלאת המודעות לעיסוק בתחומים אלו.

כאמור, התחרות מתקיימת בניהולו של מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים, ובשיתוף משרד החינוך-מינהל מדע וטכנולוגיה, האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים וקרן גורן-מונטי-פרארי באמצעות הקרן לירושלים.

בתחרות ייקחו חלק 72 מדענים ומדעניות צעירים מרחבי הארץ, אשר יציגו 53 פרויקטים מצטיינים, פרי עבודה ומחקר של חודשים רבים בתחומי הטכנולוגיה, מדעי המחשב, פיזיקה, כימיה, מדעי הסביבה, מדעי החברה, מדעי החיים, ספרות והיסטוריה. בין הפרויקטים שייקחו חלק בתחרות: השפעה של חיידקי מערכת העיכול על הפרעות נפשיות, יצירה ואגירה של אנרגיה תוך ניקוי הפסולת מהים, מכשיר שעוזר בנשימה של חולי ריאות, השפעת הקורונה על  בחירת העיסוק, זיכרון מצדה, צמחים המפחיתים זיהום ועוד. לזוכים יוענקו מלגות לימודים והם ייצגו את ישראל בתחרות אייסף העולמית בארה"ב, בתחרות מדענים ומפתחים צעירים של האיחוד האירופי וישתתפו במחנה מדעי באירוח ממשלת גרמניה.

המוזיאון, שחרט על דגלו קידום פרויקטים מדעיים במיוחד בקרב בני נוער בבתי ספר מכל המגזרים וכל שכבות האוכלוסייה, מקיים מזה 25 שנה את התחרות למדענים ומפתחים צעירים בישראל בהשתתפות עשרות בני נוער בגילאי 17-21 מכל רחבי המדינה.

כמדי שנה מגישים מאות בני נוער, שעשו עבודות גמר ברמה של 5 יח"ל, מועמדות לתחרות המתקיימת ביוזמתו וניהולו של מוזיאון המדע, וכאמור, בתחרות הקרובה ישתתפו 72 מדענים ומדעניות צעירים מרחבי הארץ, אשר יציגו 53 פרויקטים מצטיינים פרי עבודה ומחקר של חודשים רבים, בתחומי הטכנולוגיה, מדעי המחשב, פיזיקה, כימיה, מדעי הסביבה, מדעי החברה, מדעי החיים, ספרות והיסטוריה.

התחרות הניבה במהלך שנות קיומה למעלה מ-1,000 בוגרים, שרובם השתלבו בהצלחה רבה בתחומי המחקר והאקדמיה, בתעשייה, בעסקים ועוד.

התחרות הינה חלק מתוכניות המחקר והפיתוח של האיחוד האירופי לעידוד ושיתוף פעולה בין מדענים צעירים באירופה וישראל, ושל התחרות העולמית היוקרתית רג'נרון אייסף Regeneron-ISEF בארה"ב. התחרות נתמכת על ידי משרד החינוך – מינהל החינוך הטכנולוגי והיא מתקיימת בשיתוף עם האקדמיה הלאומית למדעים והאיחוד האירופי.

התחרות תתקיים במוזיאון המדע ע"ש בלומפילד, במשך 3 ימים (12-14/03/2023). 32 שופטים ממיטב החוקרים ממוסדות אקדמיים בארץ, מהנדסים ואנשי תעשייה מתקדמת יבחנו ויעריכו את הפרויקטים והעבודות. בנוסף באתר התחרות יוצגו כל העבודות לקהל הרחב. התחרות תגיע לשיאה בטקס הכרזת הזוכים והענקת הפרסים שיתקיים ב- 14 במרץ בשעות הצהריים.